Med min røde fiolengel ønsker jeg alle som besøker min blogg en riktig god jul ;-)
Kunst er mangfoldig; bare tolkningen av ordet kunst krever enormt stor plass. Det kan fylle en hel bok, eller avstedkomme titusenvis av innlegg i ett diskusjonsforum. Fru art setter kunst i sentrum men også design vil bli omtalt. Hva som vil komme her inne vil bli etter prinsippet "veien blir til mens en går". Slik er det med min kunst, mitt liv og slik vil det også bli her inne.
onsdag 21. desember 2011
tirsdag 20. desember 2011
torsdag 15. desember 2011
JOHN ROLSETH
Nr 10
Nr 11
Jeg har tatt med to malerier av Rolf Rolseth fordi jeg liker hans sterke fargebruk. Bildene syder av liv med en mengde abstrakte og levende mønstre. Disse blir som oftest stramt holdt på plass av horisontale og/eller vertikale linjer. Noen av mønsterene får lov til å bevege seg over og krysse disse stramme linjene. Dette gjør at det bildet blir dynamisk til tross for den stramme og som oftest symetriske komposisjonen.
tirsdag 13. desember 2011
MINE LITOGRAFIER
KONKYLIE
IKON
Siden jeg har anledning, så legger jeg ut to av mine litografier. De tegnet jeg på litostein i Oslo, hos litograf Jan Martin Ullvåg, for noen år siden. I mine litografier møter du naivistiske figurer som er forenklet og eventyrlige, fra en annen tid og et annet sted.
Konkylie er tegnet på fire steiner, en for hver av fargene: brun, blå, gulorange og rødorange.
Ikon er tegnet på to steiner: en for brunfargen og en for den orange.
Tegnedelen er den morsomste delen av prosessen. En tegner på en glatt stein med et fettholdig sort tegneredskap: kritt, blyant eller pensel. Litografen bruker uendelig mye tid på selve trykkingen. Hvert ark legges i trykkpressa og fargen valses over. Dette gjøres som sagt med hvert av arkene, inn i pressa, valse over med farge, som så fester seg på det fettholdige tegneredskapet og deretter føres over på arket.
En må på forhånd bestemme seg for et visst antall trykk. Jo flere farger desto mere svinn. Mye går bort i prøving og feiling. Ikon er trykket i 50 eksemplarer, men jeg startet nok med godt over 60. Etter at den første fargen/steinen er trykket så tegner man farge nr to på en ny stein. Arkene med den første fargen legges inni trykkpressa og den nye fargen valses over. Alle arkene ett og ett om igjen med farge nummer to. Deretter med farge nummer tre, fire osv.
Når trykkeprosessen er over slettes tegningen på steinene og ytterlige eksemplar blir da umulig å lage. Til slutt nummereres trykkene, alle er 100% like og det er likegyldig hvilket tall i rekken de får.
søndag 11. desember 2011
UTSTILLINGSDESIGN
For tiden underviser jeg i fagene interiør, utstillingsdesign, produksjon og produktdesign. Iden forbindelse har jeg tatt med disse bildene. De viser en god porsjon kreativitet og humor.
PRESENTASJON AV TAPETER
Bilder av tapet i fire ulike "rom": Bad, stue, kjøkken og soverom hentet hos Nordsjø. nordsjoidedesign.no
søndag 4. desember 2011
ANNE-LISE KNOFF
KATOLSK HULDER
ANNE-LISE KNOFF
1937-2005
Monstrans fra Toledo
Galleri 27
galleri27.no
Galleri 27
galleri27.no
Min forkjærlighet for ornamentikk førte meg tidlig til Anne-Lise Knoff sine malerier. I tillegg har mange av bildene hennes med den hvite eller sorte Madonna. Temaet madonna med barnet (mor-barn) kommer ofte til meg også, når jeg maler. Jeg er nok "skapreligiøs".
Selv ble hun katolikk 2 februar 1964. I 25 år gikk hun hos en pater og leste, oversatte og samtalte om religiøse skrifter. Det er klart at mye av disse fortellingene kommer fram i bildene hun lager.
Selv ble hun katolikk 2 februar 1964. I 25 år gikk hun hos en pater og leste, oversatte og samtalte om religiøse skrifter. Det er klart at mye av disse fortellingene kommer fram i bildene hun lager.
Hennes malerier er enten religiøse, sakrale eller på annen måte høytidlige og hun bruker mye gull. Hun vokste opp med en bestefar som var prest i Rosendal baroni i 25 år og Anne-Lise var farget av sin mors fortellinger derifra. Noe som selvfølgelig også vises i hennes figurative malerier. "Har man ikke et baroni så kan man lage seg ett" sier kunstneren i et intervju med bladet Kunst for alle (nr.6 1997).
- Jeg tegner ikke opp motivet, lager ikke skisser. Jeg maler rett på lerretet, sier hun.- Ofte grunner jeg med gull - gullgrunn gir bildet et indre lys - og det kan man ikke rette på. Men jeg retter ikke uansett. Det er et prinsipp. På et maleri maler jeg tre lag. Det er alt.
Grafikken sin lager hun også med en teknikk der retting er umulig - koldnålsradering. Motivet rises inn i en kobberplate med nål. Når en strek er satt, lar den seg ikke stryke ut. Heller ikke her tegner hun opp noe på forhånd, bare planlegger motivet og risser det rett inn på plata, speilvendt.
Hun debuterte 29 år gammel i Kunstnerforbundet i Oslo.
Grafikken sin lager hun også med en teknikk der retting er umulig - koldnålsradering. Motivet rises inn i en kobberplate med nål. Når en strek er satt, lar den seg ikke stryke ut. Heller ikke her tegner hun opp noe på forhånd, bare planlegger motivet og risser det rett inn på plata, speilvendt.
Hun debuterte 29 år gammel i Kunstnerforbundet i Oslo.
fredag 2. desember 2011
HJEMMELAGET
Ingrid Jansen fra Nederalnd er en redesigner. Hun startet opp i 2008 med sin redesignede krakk med heklet dekke. Nå har hun også andre produkter som de små veggjuletrærne jeg har tatt med her samt pledd, puter mm.
Se mer av Ingrids design på hennes hjemmeside woodwoolstool.com
TY
Her ser du fire bilder som jeg synes er typiske for Ty. Gjøgleren eller klovnen er til stede i svært mange av bildene hans. Det samme er den vietnamesiske piken. Selv har jeg et maleri av en lignende pike malt av Ty på min stuevegg. Mange av bildene hans er fra Vietnam et land som er sterkt forankret hos Ty selv om han kun bodde der i barneårene.
Hans malerier er svært ofte veldig fredfulle. Kanskje fordi han selv opplevde Vietnamkrigen der han ble alvorlig skadd som liten gutt.
dvtart.com
onsdag 30. november 2011
DANG VAN TY
To oljemalerier av den norsk-vietnamesiske kunstneren TY.
Disse to maleriene er ellers svært ulike både i fargesetting og uttrykk. Gullhår, øverst, er en sentralt plassert figur som ser ut på oss, ansiktet og uttrykket hos barnet er vektlagt og figuren sitter godt, bokstavlig talt.
I bildet av de to ballerinaer så er det grasiøsiteten, lettheten, tyllet i kjolene og de to figurenes nette stilling som er framtredende. Her er ikke ansiktet vektlagt overhode, snarere tvert imot. de er visket helt ut. Og i motsetning til den øverste figuren som sitter godt og har tyngden nede så står de to ballerinaer på en lys flate som er med på å understreke deres letthet.
Tys malerier og litografier fås kjøpt hos en rekke gallerier som:
Gulden Kunstverk, Elverun Kunstgalleri, fineArt m.fl
SAMLEOBJEKTER
Vår tids samleobjekter, framtidas antikviteter? Det tror iallefall jeg på. Her er Bjørn Winblads fire årstider og en mann til hest kandelaber.
tirsdag 29. november 2011
BJØRN WINBLAD
Bjørn Winblad er dansk tusenkunstner, eller var, for han døde i 2006. Han arbeidet med keramikk, porselen, gobelin, skulptur, tekstiler, embalasje, bokomslag og illustrasjon. Han designet store gobeliner og keramiske utsmykninger og han laget scenografi til revy, skuespill, opera og ballett.
Det jeg liker så godt, og er inspirert av, er hans spesielle og lett gjenkjennelige figurer og mønstere.
Det jeg liker så godt, og er inspirert av, er hans spesielle og lett gjenkjennelige figurer og mønstere.
SKO SKO SKO
SKODESIGN MED HUMOR
Jeg bare måtte ta med disse skoparene der designeren har boltret seg i kjente motiv og overført dette til sko. Ikke så sjelden kanskje at slike tanker tenkes og tegnes, men mer sjelden at de blir produsert. Kobi Levi er skodesigneren bak disse morsomme skoene. Se flere på kobilevidesign.blogspot.com
fredag 25. november 2011
KAREN BIT VEJLE
PAPIRKLIPPKUNST
Karen Bit Vejle arbeider med saks og papir, enkelt og greit, men alikevel så utrolig og fantastisk når en ser hva hun får ut av det. Hun er et unikum i mine øyne, som greier å trylle fram disse fantastiske og infløkte mønstrene ved å klippe i papir. Og tenk hva ett bittelite feilklipp vil føre til......ikke så lett å rette opp det igjen nei, faktisk helt uopprettelig.
Hun er født i Danmark men bor og jobber nå i Trondheim. Hun begynte å klippe i papir da hun var 16 år, inspirert av en utøver hun møtte på Tivoli i København. I 35 åe var papirklipping en hobby mens hun arbeidet som journalist. De store klippene sine oppbevarte hun under gulvteppet for at de skulle holde seg glatte og fine. Der lå de til en dag hun viste de fram til en kollega som straks skjønte at dette var av almenn interesse og dessuten litt av noen kunstverk. I 2008 holdt hun sin første utstilling i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Siden har hun stillt ut både i inn og utland.
torsdag 24. november 2011
Ørjan Richards
Man kan vel inte bara tenke på at ha kul hela tiden?
Jo, jo, jo........................ det kan man tenka seg.
onsdag 23. november 2011
MIRAKEL
Ørjan Richard er en svenske med nær tilknytning til Norge, ikke bare er han gift norsk, han tilbringer også mye tid her i landet og han har hatt en rekke utstillinger her.
Han arbeider som maler, skulptør og grafiker samtidig som han underviser på Skånska Målarskolan. Han har også hatt mange utstillinger i Australia, Russland, Kroatia, Danmark, Belgia, Nedeland, Sveits og Østerike.
Innenfor grafikken arbeider Richardson mye med teknikken litografi. Det er spesielt kongen og den lille prinsen som går igjen i hans bilder. Jeg liker godt hans skisseaktige stil der han bruker masse streker for å tegne figurene. Han har ett enkelt formspråk der figuren(e) står sentralt. Han framhever hodet med kronen på, kroppene er magre, men de står godt plantet på solide fotsåler. Han bruker få farger, ofte kun 2-3 farger i tillegg til den sorte; som i litografiet Mirakel en gul, en grønn og en lys varm farge. Figurene følges ofte av tekst som gjør at vi begynner å reflektere over livet.........faktisk artgate.no
Han arbeider som maler, skulptør og grafiker samtidig som han underviser på Skånska Målarskolan. Han har også hatt mange utstillinger i Australia, Russland, Kroatia, Danmark, Belgia, Nedeland, Sveits og Østerike.
Innenfor grafikken arbeider Richardson mye med teknikken litografi. Det er spesielt kongen og den lille prinsen som går igjen i hans bilder. Jeg liker godt hans skisseaktige stil der han bruker masse streker for å tegne figurene. Han har ett enkelt formspråk der figuren(e) står sentralt. Han framhever hodet med kronen på, kroppene er magre, men de står godt plantet på solide fotsåler. Han bruker få farger, ofte kun 2-3 farger i tillegg til den sorte; som i litografiet Mirakel en gul, en grønn og en lys varm farge. Figurene følges ofte av tekst som gjør at vi begynner å reflektere over livet.........faktisk artgate.no
Sovesteiner
mandag 21. november 2011
FRØYA
Gino Scarpa er en av de kunstnerne jeg har beundret lengst. Han er hele 86 år gammel, men "still going strong". Som navnet tyder så er han ikke norsk, men italiensk. Han bosatte seg i Norge for ca 50 år siden og bor og jobber i Oslo.
Oljemaleriet Frøya har jeg hentet fra Galleri Amare. Det er 120 cm høyt og 66 cm bredt. Dette er et typisk Scarpamotiv; en veldig langbent og slank kvinne som oftest hentet fra Norrøn mytologi, men med et italiensk preg. Alle hans kvinner framstår som meget sterke og uangripelige med en erotisk undertone. De er både stolte, frekke og frimodige.
Selv har jeg to litografier av kunstneren og et oljemaleri har ikke vært å forakte. Desverre for meg så er Scarpa en meget anerkjent kunstner og prisen på et maleri blir deretter. Han er innkjøpt av kjente galleri og museer både i inn og utland som Nasjonalgalleriet i Oslo, Museum of Modern Art i New York og Museo internazionale d`Arte Moderna, Roma.
galleriamare.no
Wooden house furniture
Dette orginale skrivebordet fant jeg hos Wooden house furniture.
Jeg ønsket å ha det med for jeg har aldri sett noe lignende. Det er et organisk skrivebord laget av ulike tresorter. Her finnes ingen rette kanter eller hjørner og jeg er spent på hvordan skuffene fungerer. Jeg fant ingen informasjon om skriveborden men regner med at det er kostbart å lage på grunne av den organiske formen.
touchesvelvet.com
søndag 20. november 2011
ECHO åpner 26 november i STOLPER + FRIENDS gallery
Magne Furuholmen er en av mine favorittkunstnere. For tiden arbeider han mye med bokstaver og ord i sine kunstverk. Ordene betyr noe for ham, men det er ikke alltid like lett å tolke for oss andre. Dette fordi bokstavene blir vridd og vrengt på. Bildene er figurative fordi vi kan finne gjenkjennelige elementer i de, samtidig så er disse elementene tatt ut av den naturlige sammenheng. Den sammenheng som de opprinnelig hadde, som et ord, og plassert med tanke på komposisjon og uttrykk.
I sin kommende utstilling Echo hos galleriet Stolper + friends i Oslo har han trykkt ulike ord og uttrykk på gamle laken hentet fra sykehus (og hoteller). Han forteller selv: "Tanken er å lage en serie arbeider med sykehusopphold og sykehusverdenen som ramme, med alt som har foregått på de lakenene som en slags fokus i prosjektet."
Utstillingen varer fra 26 november 2011 til 15 januar 2012
BIKE FURNITURE DESIGN
Flere stoler og en benk fra Bike Furniture Design. Jeg tok disse med fordi at de er nyere enn the Chicago Childrens Museeum Chair, og mer sprelske i fargene. Jeg liker godt sterke farger; det ser jeg selv ut ifra det som jeg har lagt inn i bloggen her. Jeg tror ikke det finnes lignende møbler her i Norge, jeg har iallefall ikke sett noen, gi meg ett hint om du har.......
The Chicago Childrens Museum Chair
Denne stolen har jeg valgt fordi den er så helt annerledes enn alle andre stoler jeg har sett. Jeg liker lekne ting og synes designeren her spruter av kreativitet. Stolen er designet av Andy Gregg hos firmaet Bike Furniture Design i USA. Den er laget av sykkelhjul, felger og dekk, sykkelstyre og håndtak. I tillegg er det brukt en plate i sete og rygg trukket med hud. Stolen er designet for åtte år siden til Chicago Childrens Museum. Den tåler hard bruk og har vært i bruk av barn som har besøkt museet siden. Foruten å sitte i den så bruker selvfølgelig barna den til å hoppet på og klatret i; en spennende stol både for barn og voksne.
Se mer fra BFD på: http://bikefurniture.com
TRENDFARGER TIL SOMMEREN
Kjolene er fra John Galliano og Christian LaCroix
lørdag 19. november 2011
TERJE RESELL
Rød kjole
Afrodites basseng
Terje Resell er en kunstner som jeg aldri kommer utenom. Han har en enkelhet og styrke i sine bilder som imponerer meg. Alle hans personer er, for meg, mystiske og innadvendte. Vanligvis er hans koldnålsraderinger kun i sort-hvitt (av og til littgrått). I de to bildene jeg har valgt ut har han i tillegg brukt en sterk farge. Det er derfor jeg har valgt å presentere de to her. Jeg liker den enkle streken som jeg synes fungerer godt sammen med den sterke flaten i rødt (rød kjole) og turkis (Afrodites basseng).
Som kunstneren selv sier:" Jeg forsøker å vise noe av hva det vil si å være ,menneske. Jeg jobber med å få streken til å bli levende. Forarbeidet ligger i skissene jeg lager, som kan ta tid. I selve platen må det skje med en viss hastighet for å få det spontane med. Jobben ligger på en måte liksom før jeg tar fatt på kobberplaten. Nålens gang i platen gir liv til streken."
Bilder av Terje Resell kan kjøpes hos : http://kunstverket.no
http://gallerisemmingsen.no
Abonner på:
Innlegg (Atom)